skip to main content

Efter en lang dag foran skærmen på arbejdet eller studiet, eller en lang nat med Counter Strike eller WoW, får de fleste mange tørre og trætte øjne, og rådene går fra at købe særlige skærmbriller, eller ligefrem at montere et filter på skærmen, til slukke for PC og smartphone, lave øjenøvelser og bruge øjendråber. De sidstnævnte er ganske fornuftige, men noget er ren symptombehandling, og hvor mange af os følger dem egentlig alligevel?

De mange timer foran skærmen kan også give dårlig søvn, og på sigt forringe helbredet.

I en del år har man kunne få forskellige programmer/apps/indstillinger, der om aftenen og natten reducerer lysstyrken og nedregulerer det blå-hvide lys, til fordel for det rødlige. Jeg bruger gerne f.lux, Redshift eller alternativer dertil.

En anden mulighed er at gå old-school. Da WYSIWYG blev standard i starten af 1990erne, gik man også old-school, men det var tilbage til papir. Et naturligt, men dårligt valg, da sorte bogstaver på hvid baggrund trætter øjnene. De gamle computerterminaler med gul-grønne bogstaver på grå-sort baggrund, var på den vis bedre for øjnene. At skærmene i sig selv var så uskarpe, at man trættede øjnene endnu mere, er så ikke så relevant nu.

Endvidere kræver det vel alt andet lige en del mere energi, hvis din skærm fungerer mere som en lampe ind i øjnene, end eller som et behageligt medie at læse fra. For den enkelte bruger, er det nok ikke noget, der kan mærkes på el-regningen, men hvor mange (milliarder?) skærme er tændt hver dag, verden over? Jeg har ikke kompetencen til at foretage udregningen, men mon ikke Danmark har nogle kloge ingeniører, der kan?

Mange web-sites, browser-plugins og indstillinger i operativ-systemet tilbyder nu såkaldt "mørk modus/tema".

For operativsystemer, såsom Android, iOS, Windows, macOS og GNU/Linux (Ubuntu, Redhat, SailfishOS osv.), er det forholdsvist nemt at implementere, da de ofte allerede giver mulighed for at bruge forskellige temaer.

For websites er det anderledes, da det er det enkelte site, der bestemmer, hvordan siderne bygges op, og hvordan de skal se ud. Nogle har forsøgt at lave browser-plugins til at rette i websitets "Style Sheet", men med dårlige ringe resultater. At det så også kræver mere computerkraft, og dermed højere energiforbrug, diskvalificerer på forhånd den "løsning".

Flere store - som i virkelig store - websites, såsom Twitter, Facebook, Google og DuckDuckGo, har derfor implementeret "Dark Mode/Night mode" som en indstilling. (Nextcloud, som bruges af flere europæiske myndigheder både på føderalt og regionalt niveau, har det indbygget som en del af deres "Accessibility" indstillinger.)

Vi, som brugere, har derfor nogle muligheder, men det er nu op til de digitale medier - såvel offentlige som kommercielle - at gøre sit for søvnen, sundheden og klimaet - det er jo hele tre ting 😉

Top